window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-17973183-1');

Beurtveer & Strontrace, 19 t/m 23 oktober

Beurtveer en Strontrace vanuit Workum

In oktober organiseert de stichting Zeilvracht elk jaar 2 wedstrijden vanuit Workum, met de klinkende namen ‘Beurtveer’ en ‘Strontrace’. Het vertrek en de aankomst zijn zoals gezegd in Workum maar in de tussenliggende tijd worden grote delen van Nederland bezeild door de deelnemers aan beide races.

Strontrace

De Strontrace is een zeilwedstrijd voor traditionele platbodems. Er wordt gestart in Workum, vervolgens zo snel mogelijk gezeild naar Warmond en na een korte rust weer terug gezeild naar Workum. Bij het vertrek uit Workum en bij het keerpunt in Warmond staan de kades altijd vol met toeschouwers die de bemanningen van de schepen aanmoedigen. Het zijn echte bikkels, want tijdens de race wordt alleen gebruik gemaakt van de wind en van menskracht. Gebruik van motor en andere hulpmiddelen is verboden. Als de wind ontbreekt of verkeerd staat, worden de schepen gejaagd en geboomd om vooruit te komen. Alleen in de grote sluizen gaat de motor om veiligheidsredenen aan.

Beurtveer

De Beurtveerrace is een soortgelijke zeilwedstrijd, alleen wordt er niet naar Warmond gezeild, maar naar Amsterdam en weer terug. Zo is deze race ook toegankelijk voor schepen zonder strijkbare mast en de wat grotere, zwaardere schepen. Tijdens deze race wordt er dag en nacht doorgezeild. De kunst bij deze wedstrijd is om onderweg zoveel mogelijk havens op het zeil aan te doen. Ook in deze race is motorgebruik niet handig, gebruik je de motor dan krijg je strafpunten en kan je de overwinning wel op de buik schrijven. De havenacties waarbij de schepen de havens aandoen en op de hand het schip draaien om weer weg te zeilen zijn altijd erg spectaculair en vereisen veel vakmanschap. Er staan dan ook altijd vele toeschouwers in de havens te kijken naar deze acties.

Online te volgen

Beide wedstrijden worden vanaf de wal intensief gevolgd door een grote groep liefhebbers, familieleden, vrienden, kennissen en mensen die eigenlijk aan boord hadden willen zitten. De meeste schepen zijn uitgevoerd met track&trace of AIS en kunnen zo nauwkeurig gevolgd worden. Ook is er veel activiteit op Twitter, Facebook en andere sociale media rondom het evenement. De link naar de track & trace pagina is tijdens het evenement te vinden op de website van de organisatie.

Beulen in je herfstvakantie

Wil je ook een keer lekker beulen in je herfstvakantie en zo’n intensieve maar geweldige zeilwedstrijd meemaken? Onze klipper De Hoge Wier vaart elk jaar mee en heeft een aantal plekken voor opstappers beschikbaar. Hier vindt je meer informatie over de race en over hoe je kan meedoen. Wil je meedoen met de Strontrace als opstapper, neem dan contact op met de organisatie. Ook wanneer je met je eigen platbodem aan een van de wedstrijden mee wilt doen.

2023-03-06T12:59:26+01:00
Ga naar de bovenkant