window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-17973183-1');

Muiden

Muiden2023-03-06T13:01:51+01:00

Muiden, een schat van een schat!

Muiden kreeg in 1122 stadsrechten van keizer Hendrik V.
Nu is Muiden hedentendage geen stad meer te noemen maar schattig is het plaatsje zeker wel. Het centrum van Muiden is zeer charmant met haar oude huizen, de Herengracht met de ‘beer’ een de monding van de Vecht die dwars Muiden loopt, vol met jachthavens en boten. Het centrale middelpunt, zeker in de zomer, is de Grote Zeesluis van Muiden. Wanneer het zonnig weer is en lekker warm, dan zitten de terrassen vol rondom de sluis. Niet alleen omdat het lekker toeven is op het terras, maar vooral omdat het schouwspel van boten die afmeren in de sluis altijd leuk is om naar te kijken.
sluis muiden

Toerisme

Muiden stroomt in de periode april tot en met oktober vol met toeristen. Zoals passanten die met hun schepen het dorp aandoen. Families met kinderen die een bezoek brengen aan het Muiderslot. Hele groepen, gezinnen en verenigingen die op de veerboot van Muiden naar Pampus stappen. En last but nog least, de vele duizenden passagiers die meevaren op de klippers en tjalken van de Bruine Vloot van Muiden.

Bakermat van de Bruine Vloot

Wist je overigens dat de Bruine Vloot in Muiden is ontstaan? Hier voeren de eerste botters en klippers met gasten het Markermeer en IJsselmeer op. De schippers droegen nog klompen en boerenkielen en bezochten eerst het lokale café Ome Ko voordat ze het water op gingen en de zeilen hesen. Tja tijden veranderen, gelukkig maar in dit geval. Maar gezellig is het nog steeds in Muiden! Dat gelukkig weer wel.

Ga naar de bovenkant