window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-17973183-1');

Historie van De Hoge Wier

Historie van De Hoge Wier2023-03-06T13:01:48+01:00

hogewier91899. Texelaar Adriaan de Bruin droomt al jaren van een eigen schip. Hij voelt een intense band met de zee en ziet een goede boterham in de vrachtvaart. De mensen van de eilanden wisselen wekelijks producten uit en het is van groot belang dat zijn eiland snelle verbindingen heeft met het vasteland. 23 Jaar is Adriaan. Hij vraagt zijn zuster om een lening; zij en haar man hebben gespaard en leven sober. Willen zij hem helpen zijn droom te verwezenlijken? Adriaan kent een man in Groningen, ene Mulder, die in de wijde omtrek grote faam geniet als bouwer van de mooiste en snelste schepen. Als tegenprestatie zal hij het schip Anna Cornelia dopen, haar naam.

Zo geschiedt. Iep Mulder heeft inderdaad een fijne hand van bouwen, het is zijn hartstocht. Elke avond zit hij tot laat aan de keukentafel te tekenen en de schetsen verwerkt hij de volgende dag in staal. Hij kijkt, hij voelt, hij schat… tot hij volledig tevreden is. Hij bouwt voornamelijk grote zeeschepen maar zo’n kleine klipper, daar wil hij wel aan. Als het vrachtschip klaar is, blijkt het een van de snelste klippers. Het zeilt in één tij van Texel naar Ameland; precies voor de eb passeert het de ondiepe zandplaat De Hoge Wier. Zelfs met weinig wind! Adriaan is meer dan gelukkig.

hogewier7

Na spannende avonturen in de beide wereldoorlogen en vele verbouwingen is het schip nu in handen van Cleo en Sacha Emmerik. Zij voelen het geluk van Adriaan. Sacha zeilt bijna alle klipperwedstrijden op het Markermeer, het IJsselmeer en de Waddenzee. De Hoge Wier wint wedstrijd op wedstrijd. Wat Cleo en Sacha hebben toegevoegd is stijl en comfort. Varen met vracht is voorbij. De gasten van De Hoge Wier genieten zonder uitzondering van de opwinding van de zeilvaart, van de klassiek knusse sfeer op het schip, onderdeks en bovendeks, en van het leven, eten, drinken en slapen op De Hoge Wier.

Wilt u wel eens weten hoe dat voelt? Kies De Hoge Wier. Het vlaggenschip van Muiden. De winnaar op alle fronten. Opwindend snel, heerlijk comfortabel, volledig toegerust om uw dag, weekeinde of week tot een gebeurtenis te maken. Cleo en Sacha doen er alles aan om het u naar de zin te maken, welke tocht u ook kiest en hoe lang de reis ook mag duren.

En oh ja, u had natuurlijk al begrepen dat De Hoge Wier zijn huidige naam dankt aan de zandplaat onder Ameland, een eerbetoon aan Adriaan, die stoutmoedige jongen van Texel die in 1899 vast geloofde in de toekomst van de snelle zeilende vrachtvaart, dwars tegen de heersende gedachte dat die nieuwigheid, die rare uitvinding, de explosiemotor, de toekomst van de vrachtvaart om zeep zou helpen. Adriaan kreeg geen gelijk, maar zijn nalatenschap is groots en gebleven. De Hoge Wier, met motor.

Lees meer over De Hoge Wier nu.

hogewier8

Ga naar de bovenkant