window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-17973183-1');

Honderden boten demonstreren voor open IJmeer

Uit alle havens aan het IJmeer zouden ze komen voor de protestactie ‘Rondje Pampus’. Na afloop roept Frank Jibben van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond uit: ,,Ik dacht om vijf minuten voor twaalf nog, gaat dit wel goed?” Het kwam goed. Het Pamflet van Pampus ligt er.
Onderweg naar het forteiland is er van alles te zien. Honderden zwanen die foerageren, het Muiderslot, de afgemeerde koninklijke platbodem De Groene Draeck, de houten botter De Grote Beer – ooit van Hermann Goering – de barkentijn Elisabeth Smit. Mooie luchten ook. Nauwelijks protestschepen.
Maar ineens zijn ze er. We schatten hun aantal op twee- á driehonderd. ,,Heel indrukwekkend, vindt Frank Jibben. Met achttien vertegenwoordigers van andere groepen ondertekent hij zaterdagmiddag ‘Het Pamflet van Pampus’. De handeling heeft plaats op het eiland zelf, omgeven door tal van anderen die zich zorgen maken. Grootschalige woningbouw in het IJmeer zal het weidse uitzicht, de natuur en de cultuurhistorische waarden teniet doen. Dat is de boodschap.
Pieter Corneliszoon Hooft zag eeuwen terug vanuit zijn het Muiderslot ’s morgens vroeg de zon uit het water komen. Hij zou nu oprukkende verstedelijking zien. We zien onderweg schepen uit Uitdam en Monnickendam, Muiden, Naarden, Loenen. Een schip voert de tekst ‘Waterlandse Kwade Zwanen Vechten Voor Open IJmeer’. Aan onze spekbak hangt ‘Doe niet zo bezopen, hou het IJmeer open’.
Grootste bedreigingen volgens de actievoerders zijn het plan voor de bouw van 20.000 Almeerse woningen in het meer tegenover Muiderberg en de aanleg van een kilometerslange brug tussen Almere en Amsterdam. Zij vermoeden dat de weerstand tegen de plannen groeit, zowel bij gemeenten in Noord-Holland als bij het provinciebestuur in Haarlem.
,,Het gaat er de komende maanden om spannen als de Tweede Kamer zich moet uitspreken over het Nationaal Waterplan”, zegt Jibben. Daarin wordt rekening gehouden met 1200 hectare buitendijkse woningbouw voor Almere. Breunissen: ,,We begrijpen wel dat Almere woningen aan het water wil. Voer water de stad in, zeggen wij, en bouw dáár huizen langs. Maar niet in onze mooie randmeren.”

2023-03-06T13:00:02+01:00
Ga naar de bovenkant