window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-17973183-1');

The usual suspects

— Klipperrace langs vele routes succesvol

Er staat een stijve bries, kracht vijf uit het zuidzuidwesten, als het startschot klinkt voor de Driestedenrace. Anders dan anders stuiven de 45 klippers na de spectaculaire ankerstart alle kanten op. Waren bij vorige edities doorgaans twee, maximaal drie routes favoriet, nu worden er maar liefst vijf van de zes benut.
Slechts één ervan: Medemblik-Urk, blijkt achteraf een minder goede keus, maar met de omgekeerde route Urk-Medemblik wordt de Mon Desir nog tweede in de B-klasse. In de A blijkt deze route de minst fortuinlijke: de laatse vier schippers hebben alle voor Urk-Medemblik gekozen.
Urk-Stavoren en Stavoren-Medemblik blijken vandaag echter allebei een goede keus. De eerste plaatsen in de A en de B zijn voor respectievelijk de Eensgezindheid en de Ambulant, die allebei voor Urk-Stavoren gekozen hebben. Ook Stavoren-Urk wordt nog driemaal gekozen, maar scoort minder hoog. Usual suspects La Bohème, De Hoge Wier en Waterwolf zijn met een sleep volgers in hun kielzog langs Stavoren en Medemblik gekoerst, maar moeten genoegen nemen met mindere posities.
De Olympische Baan op zondag levert geen spectaculaire winnaars of verliezers op. Met een straffe zuidwester, die af en toe dik in de zes Beaufort komt, bezetten de Waterwolf, Eensgezindheid, De Hoge Wier en La Bohème in deze volgorde de eerste vier plaatsen in de A-klasse. In de B-klasse is de uitslag verrassender: Pouwel Jonas, Ambulant en Vriendschap gaan er met de eerste drie plaatsen vandoor. Een aantal schepen staakt de strijd vanwege materiaalpech. Er worden vrij veel protesten uitgedeeld, die echter in de loop van de wedstrijd bijna allemaal weer worden ingetrokken, wat door de wedstrijdcommissie als een teken van groeiende sportiviteit wordt gewaardeerd.
Overall-winnaars worden de Eensgezindheid en de Ambulant. De Jan Bakker-bokaal gaat naar Jelte Toxopeus, die op zondagochtend met de Waterwolf een in alle opzichten perfecte start neerzet.
Bron: Peter Fokkens
Kijk voor alle uitslagen op Klipperrace

2023-03-06T12:59:52+01:00
Ga naar de bovenkant