window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-17973183-1');

De Hoge Wier winnaar Waddenrace 2010

HARLINGEN – Afgelopen zaterdagmorgen om acht uur vond in Harlingen de start van de zestiende Waddenrace plaats. De vijftien deelnemers moesten Den Oever, Texel, Vlieland en Terschelling aandoen, dit in zelf gekozen volgorde, om vervolgens terug te keren naar Harlingen. De weersvoorspelling was prima: de wind was noordwestelijk en zou in de loop van de dag door het noorden naar het oosten gaan. ‘De Hoge Wier’ met schipper Sacha Emmerik aan het roer, finishte zondagochtend als eerste.

De ‘Voorwaarts’ startte precies om acht uur en voer over bakboord voor de andere schepen langs. De rest van de vloot volgde en na vijftien minuten waren alle schepen gestart. Tien deelnemers kozen de route via Den Oever en Texel, de anderen voeren richting Vlieland en Terschelling. Het zicht was prima toen de buien eenmaal waren overgetrokken.

Twee en een half uur na de start arriveerde de ‘Voorwaarts’ al op Vlieland. Door het hoge water kon men de route zuidelijk van de Richel nemen. De ‘De Hoge Wier’, nieuwkomer in deze race, volgde na twintig minuten. Beide schepen voeren via het Schuitegat naar Terschelling. Daarna was de ‘Voorwaarts’ in het voordeel, omdat de snelle route via het Schuitegat richting Texel genomen kon worden. ‘De Hoge Wier’ was door het dalende water gedwongen de veel langere route via de Slenk en de Meep te nemen.

Veel schepen passeerden elkaar op de verschillende routes al bij daglicht in het Scheurrak Omdraai. ’s Nachts ging de wind liggen en moesten verschillende deelnemers ankeren om niet met de stroom meegevoerd te worden, terug naar de plek waar ze vandaan kwamen. Sommige schepen liepen vast en moesten wegens motorgebruik de wedstrijd staken. Door de plaatselijke windverschillen bleef de wedstrijd voor de resterende schepen spannend tot het eind.

Zondagochtend om zeven uur arriveerde ‘De Hoge Wier’ als eerste schip in Harlingen, na anderhalf uur gevolgd door de nummers twee, drie en vier, die een spannende strijd moesten voeren. De laatste deelnemer finishte twee uur voor sluitingstijd. Het aantal gefinishte schepen kwam daarmee op tien.

Er werden ook nog twee andere prijzen vergeven dit weekend. De voorspelling van de volgorde van de havens en de zeiltijd van het eigen schip is gewonnen door ‘De Eendracht’, zij arriveerden twaalf minuten eerder dan hun voorspelling. De prijs voor het beste en mooiste logboek is gewonnen door de ‘Voorwaarts.’

De prijsuitreiking vond zondagavond plaats in café De Lichtboei, waarna tot in de kleine uurtjes feestgevierd werd.

Uitslagen (totale zeiltijd)

1 De Hoge Wier – 22:50:56
2 Voorwaarts – 23:33:25
3 Alida – 24:29:43
4 Nirwana – 24:35:39
5 Eendracht – 24:41:45
6 La Boheme – 24:50:58
7 Bree Sant – 25:10:35
8 Najade – 25:14:31
9 Aegir – 25:46:23
10 Mare Marieke – 30:54:05

2023-03-06T12:59:58+01:00
Ga naar de bovenkant