window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-17973183-1');

Winderige Klipperrace

ma 15 okt 2012, 11:14

ENKHUIZEN – Afgelopen weekend werd in Enkhuizen de Klipperrace gevaren. Terwijl de eerste herfststorm zijn opwachting maakte en de golven van het IJsselmeer zwaar werden in een straffe zuidwester, stoomden de bemanningsleden van de deelnemende vrachtklippers zich klaar voor een uitdagende race.

Zelfs even zon
Tijdens de start op zaterdag ligt het water er grijs bij. Er dreigt regen, maar het blijft bij een paar spatten. Tussen de buien door schijnt de zon zelfs even. In het Krabbersgat liggen 49 klippers voor anker te wachten. Als het startschot klinkt worden in ijltempo de zeilen gehesen, waarna de klippers naast en achter elkaar het zeegat uit, richting Stavoren, Urk of Medemblik zeilen.
Een halve dag later komen de eersten al terug. Ze hebben hun routes gezeild, nu spant het erom wie het meest tactisch gemanoeuvreerd heeft. Dit jaar is de uitslag verrassend: de schepen die de langste route gezeild hebben, komen het eerste aan. Strategie en vakkennis zijn in de Klipperrace even belangrijk als wedstrijdervaring.

Zondag
Zondag zeilen de schepen in een stijve bries en aanschietende zee een baanwedstrijd. De afstanden zijn nu korter, de schepen zitten dichter op elkaar. In het heetst van de strijd wordt er gestreden om de eer. In de A-klasse is de Eensgezindheid met schipper Peter van Weelderen kampioen. In de B-klasse gaat de Ambulant van Jouke van der Meulen er met het goud vandoor.

Bron: Telegraaf Vaarkrant online http://www.telegraaf.nl/vaarkrant/13076705/__Enkhuizer_Klipperrace__.html?cid=rss

2023-03-06T12:59:52+01:00
Ga naar de bovenkant