window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-17973183-1');

Markermeer wordt Marker Wadden

— Markermeer wordt Marker Wadden

Natuurmonumenten gaat eilandjes en wadden aanleggen in het Markermeer, aan weerszijden van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Het project Marker Wadden moet een einde maken aan de zorgelijke achteruitgang van de natuur in het meer.

Natuurmonumenten kreeg donderdag 15 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij en kan nu eindelijk beginnen aan het project. Betrokken provincies, gemeenten, recreatiesector en natuurorganisaties zijn het al heel lang eens over de gewenste aanpak van het Markermeer, maar het geld was tot nu toe een probleem, aldus een woordvoerster van Natuurmonumenten.

Het plan bestaat uit de aanleg van eilandjes en wadden waardoor een afwisselend landschap ontstaat met zandplaten, wilgenbossen, moeras en stukken open water. De Marker Wadden moet een veilige haven worden voor verschillende planten en dieren die nu nog weinig in ons land voorkomen. Het gebied wordt geschikt gemaakt voor vogels zoals de krooneend, de zwarte ooievaar, de zeearend en de visarend. Natuurmonumenten hoopt ook dat de bever en de otter er zullen terugkeren.

Lees het hele artikel van Nienke Schipper in Trouw

2023-03-06T12:59:55+01:00
Ga naar de bovenkant